|
Az evőpálcikák használata | |
Aki már látott kínai embereket pálcikával enni, joggal gondolhatja azt, hogy az ilyen evőeszközök használata pofonegyszerű. És valóban: több mint egymilliárd ember eszik pálcikákkal minden nap világszerte. Ám aki próbálta, az tanúsíthatja, hogy bizony nem olyan egyszerű a pálcikákat kezelni, még akkor sem, ha az étel amúgy apró falatokra van darabolva, megkönnyítvén az evést. Mostani fortélyunk tehát az evőpálcikákról, és azok használatáról szól. A pálcikák használata: Az egyik, mozdítatlan pálcikát jobb (vagy bal) kezünk hüvelykujja tövébe helyezzük, hozzászorítjuk mutatóujjunk tövéhez, lejjebb pedig megtámasztjuk a középső ujjunkkal. Így a pálcika stabilan fog mozogni kezünk forgatásával. A másik pálcikát végigfektetjük hajlított mutatóujjunk hossztengelyében, és hüvelykujjunkkal hozzácsippentjük. Akkor fogjuk helyesen a pálcikákat, ha mutatóujjunk mozgatásával össze tudjuk csattintani, és újra eltávolítani egymástól a két pálcikát anélkül, hogy azok elcsúsznának egymáson, vagy kiesnének a kezünkből. Ha ez már jól megy, nem árt egy kicsit „élesben” is gyakorolni. A kínaiak úgy tanítják meg a kisgyerekeket pálcikával enni, hogy a gyermek elé egy üres és egy apró, könnyen megfogható dolgokkal teli tálkát tesznek. A gyermeknek szépen egyesével át kell pakolnia a teli tálka tartalmát az üresbe, majd vissza. Ezt a módszert mindenkinek ajánljuk, aki szeretné megtanulni a pálcikák használatát, mert otthon is könnyen kivitelezhető, és később esetleg egy kínai vendéglőben már elkerülhetőek a kínos pillanatok. Bizonyára sokunkban felmerült már a kérdés: miért esznek a kínaiak pálcikákkal kés-villa helyett? Nos ennek sokféle magyarázata lehet. Egyesek szerint azért, mert a pálcikák sokkal higiénikusabbak, könnyebb elmosni őket. Más vélemények szerint egyszerűen azért, mert a kínai ételeket egyszeruen vétek lenne fém evőeszközökkel fogyasztani. Ebben is lehet valami, hiszen a pálcikák hangulatkeltő hatása tagadhatatlan, ráadásul az ételek jó része kikezdheti a fémeszközöket (gondoljunk csak a különböző savanyú levesekre és mártásokra). Azt minden esetre leszögezhetjük, hogy az evőpálcikák rendszeres használata fejleszti az általános kézügyességet, és nagy hagyományokkal rendelkezik Kínában (egyes harcművészeti ágakban, fegyverként is használják, a különböző akupresszúrás pontok támadására, de a cél ebben az esetben nem a gyógyítás).
|
|